Ev bitkisinde saksı, yaprak ve sulama düzeni
Ev bitkisinde delikli saksı, tabladaki su ve tozlu yaprak düzeniyle sulamayı takvime bağlamamak.
Ev bitkisi susuzluktan çok, her gün dökülen sudan ölür. Saksı deliksizdir, tabak su doludur, yaprak tozdan görünmez. Düzen, bitkiyi sevmekten çok suyun nereye gideceğini bilmektir. Her bitkinin aynı bardak suyu istediği de doğru değildir. Toprağın üstü size haber verir.
Delik ve tabak
Saksının altında delik yoksa su kökün boğazında kalır. Deliksiz dekor saksının içine, delikli bir saksı oturtun. Suladıktan yarım saat sonra tabladaki suyu boşaltın. Bitki o suda beklerse kök çürür, oda da toprak kokar.
Toprak her sulamada dışarı taşıyorsa delik büyüktür ya da toprak çok incedir. Dibine bir iki küçük çakıl, bütün deliği tıkamayacak şekilde konabilir. Deliği tamamen kapatmak, deliksiz saksıya dönmektir. Pencere camı kadar saksı tablası da iz bırakır. Mermer ve ahşap pervaz, sürekli ıslak tabaktan lekelenir. Tabla ile yüzey arasına kuru bir altlık koyun.
Ne zaman su
Takvime her pazartesi su yazmak, toprağın hâlâ ıslak olduğu haftayı da sular. Parmağınızı bir boğum toprağa batırın. Kuruysa su verin, ıslaksa bekleyin. İnce yapraklı bitki ile kalın yapraklı bitki aynı hızda su içmez. İkisini aynı günde aynı bardakla zorlamayın.
Suyu yaprağın üstüne değil, toprağa verin. Tabağa biriken suyu dökmeyi unutmayın. Buzdolabı gibi soğuk su, bazı bitkileri şaşırtır. Oda sıcaklığındaki su daha sakin bir seçimdir. Gübreyi her sulamaya katmayın. Fazla gübre, yaprak ucunu yakar. Seyrek ve etiketin dediği kadar yeter.
Kışın birçok ev bitkisi daha az su ister çünkü daha yavaş büyür. Yaz alışkanlığını ocakta sürdürmek, ıslak toprakta çürüme getirir. Yine de her tür aynı değildir. Toprağa bakmak, mevsime ezbere uymaktan daha güvenlidir.
Yaprak tozu ve yer
Tozlu yaprak ışığı iyi alamaz. Ayda bir nemli bir bezle geniş yaprakları silin. Tüylü yaprakları ıslak bezle ovuşturmayın, yumuşak bir fırça yeter. Bez, mutfak yağı taşımamalıdır. Temizlik beziyle yaprak silmek, gözenekleri tıkar.
Bitkiyi karanlık koridora süs diye koymayın. Pencereye yakın, doğrudan öğle güneşinde yanmayacak bir yer çoğu ev bitkisi için daha rahattır. Radyatörün üstü hem sıcak hem kurudur. Oda sıcaklığı yazısında peteğin önünü boş bırakın demiştik. Saksı da o sıcaklığın tam üstüne yapışmasın.
Yeni alınan bitkiyi aynı gün kocaman saksıya geçirmeyin. Kökler eski toprakta birkaç gün toparlansın. Saksı değişince bir boy büyük yeter. Koca saksı, az kökün etrafında ıslak toprak biriktirir. Bahçe toprağını olduğu gibi içeri taşımak da böcek ve sıkışma getirir. Saksı için hazırlanmış, suyu süzülen bir karışım daha rahat eder.
Sararan yaprak
Alttan tek bir sararan yaprak, her zaman felaket değildir. Birçok bitki eski yaprağını bırakır. Birden çok yaprak yumuşuyor ve toprak günlerce ıslaksa suyu kesin, tabağı boşaltın. Kök kahverengi ve kokuyorsa çürümüş kısım ayrılabilir. Bunu yaparken bütün kökü yolmayın.
Yaprak ucu kahverengi ve toprak kupkuruyse su yetmiyor ya da hava çok kurudur. Bir anda kova boşaltmayın. Toprağı yavaşça nemlendirin, saksı deliğinden su akınca durun. Akmayan su, yine deliğin tıkalı olduğunu söyler.
Böcek görürseniz o saksıyı diğerlerinden bir süre ayırın. Yaprak biti ve küçük ağlar, nemli bezle silinerek azalabilir. Bütün odaya ilaç sıkmak, ilk adım değildir. Şüphe büyükse bir bitki satıcısına sorun. Evdeki her sprey, yaprağa uygun değildir.
Sık sorulan sorular
Her gün az su daha mı iyi? Çoğu ev bitkisinde hayır. Toprak hiç kurumadan sürekli ıslak kalırsa kök boğulur. Üst toprak kuruyunca, delikten akacak kadar sulamak daha sağlıklıdır.
Deliksiz saksı kullanabilir miyim? İçine delikli bir saksı koyup tabladaki suyu dökerseniz evet. Doğrudan deliksiz kaba dikmek, suyun gidecek yerini kapatır.
Yaprakları parlatıcı sprey gerekir mi? Gerekmez. Tozunu nemli bezle almak yeter. Yağlı parlatıcı, gözenekleri tıkayabilir. Mutfak beziyle silmeyin.